معرفی شماری از معروف ترین سوغات استان مرکزی
به گزارش زرین گراف، استان مرکزی که شهره به مرکز صنعتی ایران بوده، دارای تنوعی چشمگیر در زمینه سوغاتی هست. این تنوع به حدی است که تمام نیازها و سلایق گردشگران را در بر می گیرد و پاسخی درخور شأن مسافران را عرضه می کند. با ما در مقاله معروف ترین سوغات استان مرکزی همراه شوید تا شما را با تعدادی از برترین سوغاتی های استان مرکزی آشنا کنیم. قطعا، آشنایی با سوغات معروف استان مرکزی برایتان جالب و مفید خواهد بود.
گل و گیاه زینتی محلات
بدون شک نام شهر محلات بواسطه آب گرم بی نظیری که دارد و بعلاوه هوای مطبوعش بارها به گوش شما رسیده است. این شهر که لقب هلند ایران را یدک می کشد، یکی از خوش آب و هواترین شهرهای کشورمان بودن و سالانه میزبان گردشگران بیشماری است؛ گردشگرانی که بدنبال بهره مندی از این آب و هوای خاص و بی مانند رهسپار جاده می شوند. در بدو ورود به شهر محلات، با کشتزارهای متعدد گل و گیاه روبرو خواهید شد؛ کشتزارهایی که سبب شده تا محلات به مهد پرورش گل و گیاه بخصوص گیاهان زینتی بدل شود و با تنوع بی نظیری که در فراوری گل و گیاه دارد، رتبه اول این زمینه را در کشور به خود اختصاص دهد.
از سال 1300 که محلات اقدام به سرمایه گذاری در زمینه گل و گیاه کرد تا به اکنون، بیش از 700 گلخانه در این شهر دایر گشته و به اسم قلب خوش عطر و رنگ استان مرکزی می تپد. گل و گیاه در زندگی مردم شهر محلات چنان پر رنگ و تأثیرگذار بوده که بالغ بر 40 درصد از مردم این شهر شاغل در این عرصه هستند. گل های زینتی چشم نواز و خوش بو یکی از معروف ترین سوغات استان مرکزی بوده که می توانیم به عزیزان خود پیشکش کنیم.
جوزغند شیرین نراق
این مورد از برترین سوغاتی های استان مرکزی که 15 روز زمان برای آماده شدن احتیاج داشته، جوزغند نام دارد که از میوه ای به نام آلگ تهیه می شود. آلگ که در ردیف میوه هایی نظیر هلو بوده و مزه ای ترش و شیرین دارد، ماده اولیه جوزغند بحساب می آید. زنان نراق به صورت گروهی دست به تهیه و فراوری جوزغند می زنند. بدین صورت که میوه آلگ را پوست کنده و به مدت سه روز روبروی آفتاب قرار می دهند. پس از سه روز، هسته آلگ ها را خارج نموده و مجددا آنها را به مدت یک روز دیگر در مقابل نور خورشید قرار می دهند. پس از گذشت زمان و انجام مراحل ذکر شده، درون آلگ ها را از ماده ای پر می نمایند که تشکیل شده از شکر، هل، مغز بادام و مغز هسته زردآلو هست.
نام جوزغند که به اسم میراث معنوی کشورمان ثبت گشته، از دو کلمه جوز به معنی شفتالوی خشک شده و غند به معنی شیره تشکیل شده است. این مورد از سوغات معروف استان مرکزی می تواند رضایت تمام سلایق را جلب کند، چرا که چندین شیره برای آن تهیه گشته و همین امر موجب شده تا بیشتر سلایق به طعم دلخواه خود دست یابند.
نان فطیر اراک
اگرچه نان فطیر در استانهای مختلف ایران طبخ و تهیه می شود، اما استان مرکزی هم این سوغاتی را دارد و در اراک با دستوری متفاوت و شکل و شمایلی متمایز نان فطیر فراوری می شود. این مورد از معروف ترین سوغات استان مرکزی از ترکیب آرد، شکر، تخم مرغ و گیاهان معطر تهیه و در میان شعله های آتش تنور پخته می شود. از دیگر انواع فطیر میتوان به نان شیرمال و نان کسمه اشاره نمود که مرکز استان مرکزی ید طولایی در زمینه پخت و پخش آن دارد.
شهد اصیل عسل خمین
اگرچه اردبیل و بویژه سرعین حرف اول را در فراوری عسل می زنند، اما نمیتوان از عسل های اصیل خمین چشم پوشی کرد. همه ساله، در شهر جنوبی استان مرکزی فعالیت ها و اقدامات مربوط به برداشت عسل صورت می گیرند. عسل های خمین با کیفیتی قابل توجه و با قیمت مناسب می توانند به اسم یکی از برترین سوغاتی های استان مرکزی در سبد کالای شما جا خوش نمایند.
انار ساوه
این مورد از سوغات معروف استان مرکزی احتیاج به تعریف و گزافه گویی ندارد. این سوغات خود با طعم بی نظیرش، مرغوبیت بالایش و دانه های یاقوتی شکلش شناخته شده و شهره است. در فصل پاییز، باغداران ساوه اقدام به جمع آوری این محصول بهشتی نموده و پس از جمع آوری ارقام مختلف انار، جشنواره ای با نام انار ساوه را برگزار می نمایند. یوسف خانی، رباب نی ریز، ملس ترش، ارجستانی، ملس تبریزی و ملس یزدی بخشی از انواع گوناگون انار ساوه هستند. انار ساوه علاوه بر رفع سازی احتیاج کشور، به خارج از کشور هم صادر می شود و معروفیت و اعتباری جهانی را برای استان مرکزی کسب نموده است. اگر در فصل سوم سال به استان مرکزی و شهر ساوه سفر کردید، خرید انار را از خاطر نبرید.
ترخینه
در شهرهای مختلف استان مرکزی بلغور گندم یا جو را درون دوغ ترش می خیسانند، به آن گیاهان خشک شده و معطر اضافه می نمایند و پس از قطعه قطعه کردن، آن را در زیر نور آفتاب خشک می نمایند. محصول نهایی که به اسم ترخینه شناخته می شود، به اسم یک افزودنی در سوپ و آش استفاده شده و مزه ای بی نظیر را پدید می آورد که از خوردن آن سیر نخواهید شد. اگرچه ترخینه بیشتر به اسم یک افزودنی به سوپ و آش شناخته می شود، اما خود هم می تواند به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد. اگر این مورد از سوغات معروف استان مرکزی را درون آب قرار و آن را گرم کنیم، سوپی آماده می شود که دارای فیبر و پروتئین بالا بوده و بسیار مقوی است.
فرش پر نقش و نگار ساروق
در شمال استان مرکزی و در 50 کیلومتری شهر اراک، شهر ساروق واقع شده که مرکز فرش های زینتی هست؛ فرش هایی که طرح و نقش محلی دارند و علاوه بر جلب رضایت و استقبال مردم عزیز کشور، مورد توجه مردمان سایر کشورها هم واقع شده اند. این فرش ها بدلیل بافت صحیح و دقیقی که دارند، تمام استانداردها در زمینه فرش را کسب نموده و تحسین همگان را برانگیخته اند. پیشتر، فرش استان مرکزی به سه دسته مشک آباد، محال و ساروق تقسیم شده بود، اما بدلیل موارد یاد شده، این نوع فرش شاخه اصلی فرش های استان مرکزی گشته و سایر فرش ها بصورت زیر شاخه شده اند.
گیوه
گیوه که نوعی پاپوش اصیل ایرانی بوده که در فصول گرم سال بسیار خنک و راحت است، در منطقه سنجان تهیه و فراوری می شود. این شهر که در دامنه کوهستان قصبه واقع شده، به اسم مرکز تهیه و فراوری گیوه شناخته می شود و در گذشته هایی نه چندان دور، محصولات خود را به سایر شهرها و روستاهای ایران ارسال می نمود. این صنعت که در استان مرکزی دارای قدمت و اصالت بوده، همچنان به حیات خود در شهرهای استان مرکزی مانند سواه، کمیجان، محلات، اراک و بویژه سنجان ادامه می دهد و هنوز هم مشتریان خاص خود را دارد؛ مشتریانی که بافت پارچه ای و نخی و خنک گیوه را به کفش های امروزی ترجیح می دهند.
اگرچه در سنجان باغات گردو هم بچشم می خورند، اما عمده عایدی مردم سنجان از راه بافت گیوه تأمین می شود. نکته جالب درباره این پاپوش های دست دوز این است که گیوه ها مختص به جهت خاصی از پا نیستند و میتوان گیوه پای راست را در پای چپ قرار داد. اگر شما هم در زمره افرادی قرار دارید که به ریشه ها و اصالت های محلی علاقه دارند، گیوه سنجان را خریداری نمایید.
انگورهای درخشان هزاوه
روستای هزاوه که در قسمت کوهستانی استان مرکزی واقع شده، دارای آب و هوایی مناسب بوده که زمینه ساز باغداری و کشت و کار مردمان این خطه است. عمده باغ های این منطقه مربوط به مزارع کشت انگور هستند. ساکنان و بومی های منطقه هزاوه با کشت و برداشت انگور و محصولات مرتبط با آن نظیر شیره و کشمش گذران زندگی می نمایند و در اوج برداشت این محصول درخشان، جشنواره هم برگزار می سازند تا محصولات خود را به گردشگران ارائه دهند. فرآورده های مرتبط با انگور هواداران خاص خود را دارند، اما اگر شما هم بدنبال محصولی باکیفیت هستید، انگور هزاوه را برگزینید.
منبع: همگردی