روستای ابیانه کاشان ، سرزمین خاک سرخ!

به گزارش زرین گراف، در قلب کویر ایران، روستایی سرخ رنگ به نام ابیانه خودنمایی می نماید. روستای ابیانه کاشان، در جنوب این شهر و در شهرستان نطنز واقع شده و مانند نقاشی زنده ای از تاریخ و فرهنگ ایران است. کوچه های باریک و سنگفرش شده، خانه های خشتی با درهای چوبی کهنه و مردمی با لباس های سنتی، تصویری از ایرانِ قدیم را در فکر تداعی می نمایند. در این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران، قرار است شما را به یکی از زیباترین روستاهای ایران، یعنی روستای ابیانه کاشان ببریم و این بهشت گمشده را به طور کامل معرفی کنیم.

روستای ابیانه کاشان ، سرزمین خاک سرخ!

آشنایی با کهن روستای ابیانه | روستای پلکانی کاشان

سفر به یکی از خاص ترین جاهای دیدنی کاشان، یعنی روستای ابیانه، سفری به اعماق فرهنگ و هنر این سرزمین است. اصالت و سادگی در هر گوشه این روستا به چشم می آید. مردمان مهمان نواز و خونگرم ابیانه همیشه با آغوش باز پذیرای مسافران هستند و خاطرات خوشی را برای آن ها رقم می زنند. چشیدن غذاهای محلی و سنتی ابیانه، مانند آش ترخینه و کشک بادمجان نیز لذتی وصف ناپذیر دارد.

دامداری، کشاورزی و باغداری، شغل های اصلی مردم این روستا هستند و از این روش ها کسب عایدی می نمایند. در این روستا، برای آبیاری کشتزارها و باغ ها از آب هفت رشته قنات استفاده می شود و بادام و گردو،گندم، جو، آلو، گلابی، زردآلو، سیب زمینی و سیب، نتیجه کوشش محلی های سخت کوش این روستا است. از دیگر راه های امرار معاش در روستای ابیانه کاشان، قالی بافی و گیوه بافی است.

آشنایی با آب و هوای روستای ابیانه

ارتفاع روستای ابیانه از سطح دریا، 2222 متر است و به همین سبب، آب و هوایی سرد و معتدل دارد. شکل گیری این روستا نیز در ارتفاعات بوده و کوهپایه هایی که اطراف آنجا وجود دارند، مانند سپری محکم هستند و از حمله بلایای طبیعی به این روستا، جلوگیری می نمایند.

با آنکه ابیانه در دل کویر واقع شده است، به واسطه وجود رودخانه ها و چشمه های کوچک، بیشه زارهای سرسبزی در آنجا شکل گرفته است. تابستان های ابیانه، گرم و زمستان های آن نیز سرد هستند. یسمون، هرده و پل، 3 محله تشکیل دهنده روستای ابیانه محسوب می شوند. خانه های خشتی و سنگی با بام های قرمز، در امتداد کوچه های باریک و پرپیچ و خم، چشم انداز ای زیبا خلق نموده اند و بدون شک تماشای آن ها برای گردشگران، بسیار لذت بخش خواهد بود.

روستای ابیانه کجاست؟

روستای ابیانه کاشان، در دامنه کوه کرکس واقع شده است. قدمت این روستا را 1500 سال می دانند و به همین سبب، تبدیل به سوژه عکاسی بسیاری از گردشگران شده است. از نظر موقعیت جغرافیایی، ابیانه در 70 کیلومتری جنوب شهر کاشان در استان اصفهان و بعلاوه 40 کیلومتری شمال غرب شهر نطنز قرار گرفته و تبدیل به پناهگاهی برای فرار از دنیای مدرن شده است.

چطور به ابیانه برویم؟

با احداث اتوبان کاشان- نطنز-اصفهان در سال های اخیر، رسیدن به این روستای زیبا، آسان تر از قبل هم شده است. اگر از سمت استان قم به روستای ابیانه می روید، می توانید از اتوبان خلیج فارس که قم و اصفهان را به یکدیگر متصل نموده، بهره ببرید. در این مسیر، باید از خروجی ابیانه وارد جاده شوید و با عبور از روستاهای یارند، هجن، برزه، کماجان و طره به ابیانه برسید.

  • فاصله اصفهان تا ابیانه: از اصفهان تا روستای ابیانه 174 کیلومتر فاصله است و سفر با خودروی شخصی حدود 2 ساعت طول می کشد.
  • فاصله کاشان تا ابیانه: از کاشان تا روستای ابیانه 87.6 کیلومتر فاصله است و سفر با ماشین 75 دقیقه طول می کشد.
  • فاصله تهران تا ابیانه: از تهران تا روستای ابیانه 319 کیلومتر فاصله است و سفر با ماشین حدود 4 ساعت طول می کشد.
  • فاصله نطنز تا ابیانه: از نطنز تا روستای ابیانه 41.4 کیلومتر فاصله است و سفر با ماشین حدود 45 دقیقه طول می کشد.
  • آدرس روستای ابیانه: استان اصفهان، 35 کیلومتری شمال غربی شهر نطنز، روستای ابیانه.

گشتی در تاریخچه روستای ابیانه کاشان

از آنجایی که این روستا بیدستان های سرسبزی داشته است، بر همین اساس، نام آن را ویونا (Viuna) انتخاب نموده اند؛ با گذر زمان، این نام تبدیل به ابیانه شد. ریشه نام ابیانه را می توان در زبان محلی یافت که وی به معنی بید و ویانه به معنی بیدستان است.

اگرچه سند دقیقی مبنی بر معین قدمت این روستا وجود ندارد، اما پژوهشگران و باستان شناسان، معتقدند ابیانه قصه ای 4500 ساله را در سینه دارد و از کهن ترین سکونتگاه های بشری در حاشیه کویر ایران به شمار می رود. آثار و بناهای تاریخی ابیانه، در واقع گنجینه ای از دوران های مختلف را به نمایش گذاشته اند؛ از شکوه معماری ساسانی و سلجوقی گرفته تا اصالت دوره صفوی و قاجاری، همه و همه در ابیانه جمع شده اند تا تاریخ پرفراز و نشیب این سرزمین را به تصویر بکشند.

بازتاب فرهنگ و هویت در پوشش مردم ابیانه

فاصله زیاد روستا با شهر، موجب شده است که آداب و رسوم ابیانه در تمامی جوانب حفظ شود. مردمان این شهر، همیشه لباس های سنتی بر تن داشته و به اصالت خود به خوبی پایبند بوده اند. مراسم سنتی مانند آیین گلاب گیری و برداشت محصول، فرصتی برای تجلی این اصالت و همبستگی است.

پوشش مردم ابیانه نیز بسیار زیباست. پوشش زنان روستای ابیانه کاشان، دامن هایی دولایه و پرچین است که لایه پایینی آن به رنگ مشکی و لایه بالایی نیز رنگارنگ است. از دیگر تعیینه های پوشش بانوان این خطه، می توان به چارقد یا روسری های گلدار بزرگی اشاره نمود که تا پایین کمرشان را پوشش می دهد. مردان روستای ابیانه نیز مانند بانوان، پوشش خاص خودشان را دارند. آقایان شلوارهای گشادی که دبیت نامیده می شوند را با بلوزهای بلند می پوشند.

معماری خانه های ابیانه | شاهکاری از خلاقیت و ذوق ایرانی

در میان تعداد بسیار زیاد روستاهای تاریخی ایران، روستای ابیانه کاشان با معماری منحصربه فرد خود، تبدیل به یک جاذبه گردشگری مجذوب کننده و خاص شده است. خانه های ابیانه، ساختار پله ای دارند. مصالح به کار رفته در ساخت این خانه ها، یعنی سنگ، خاک و چوب، همگی از طبیعت پیرامون روستا تهیه شده اند. این امر نه تنها بر زیبایی و اصالت روستا افزوده، بلکه نمادی خارق العاده از همزیستی مسالمت آمیز انسان و طبیعت در ابیانه است.

در این خانه ها، نشانه های خلاقیت و ظرافت به وضوح قابل مشاهده است. تناسبات دقیق در ساخت خانه ها، استفاده از مصالح بومی و سازگار با محیط زیست، استفاده از بادگیرها برای تهویه مطبوع به شکلی طبیعی، توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه و تعبیه روزنه ها و نورگیرها در جهت استفاده از نور خورشید، تنها نمونه هایی از این ظرافت و هوشمندی هستند.

معرفی جاهای دیدنی روستای ابیانه کاشان

ابیانه، تنها یک روستا نیست؛ بلکه موزه ای زنده از تاریخ و فرهنگ ایران است. سفر به این روستای منحصربه فرد، فرصتی عالی برای آشنایی با آداب و رسوم گذشتگان و کسب تجربه زندگی در فضایی صمیمی است. اگر در پی سفری متفاوت و خاطره انگیز هستید، پیشنهاد می کنیم ابیانه را در صدر لیست سفرهایتان قرار دهید. در ادامه همراه با شما، کوچه به کوچه ابیانه را زیر پا می گذاریم و به معرفی جاذبه های گردشگری این روستا می پردازیم.

آتشکده ابیانه | قدیمی ترین اثر تاریخی روستا

آتشکده هرپک ابیانه، قدیمی ترین اثر تاریخی این روستا است. این آتشکده، معبدی متعلق به زرتشتیان بوده که برای عبادت و راز و احتیاج به آنجا می رفتند. با گذشت زمان و فرسایش های اتفاق افتاده، اکنون تنها تالاری کوچک از طبقه تحتانی آن بر جای مانده است.

نام این معبد نیز رازهایی به همراه دارد. برخی معتقدند که این نام از گویش ابیانه گرفته شده و به معنی زیر پله است؛ در حالی که عده ای دیگر، آن را برگرفته از نام هارپاک، یکی از چهره های مهم در تاریخ هخامنشی و ماد می دانند. این سازه باشکوه، متعلق به دوران هخامنشیان است که در طول زمان، فراز و نشیب های بسیاری را به خود دیده و انتها در دوره ساسانیان، به اوج شکوه و جلال خود رسیده است. این بنای سه طبقه که به شکل چهار طاقی ساخته شده است، در راسته اصلی روستا خودنمایی می نماید.

زیارتگاه هینزا | محل دفن دختر امام موسی بن جعفر (ع)

در اعماق دره ای باریک در جنوب شرقی روستای ابیانه کاشان، بانویی گرامی در دل صخره ها به خاک سپرده شده است. زیارتگاه هینزا که به گفته مردم محلی، محل تدفین بی بی زبیده خاتون (س)، دختر امام موسی بن جعفر (ع) است، امروزه مقصدی عرفانی برای زائران و گردشگران این روستا به شمار میرود.

این زیارتگاه در دل صخره ای کوهستانی جای گرفته و از 2 بخش اصلی تشکیل شده است؛ یک تورفتگی غار مانند که به مرور زمان به قسمتی از سازه زیارتگاه تبدیل شده و بنایی که در مقابل آن ساخته شده است. بر اساس باور اهالی روستای ابیانه، بی بی زبیده که از دست دشمنان در حال فرار بوده، در این غار پناه می گیرد و با یاری مردم روستا به مکانی امن در هنجن منتقل می شود. برخی از افراد نیز بر اساس همین روایت، معتقدند این مکان، مدفن بی بی زبیده خاتون نبوده و تنها گذرگاه ایشان بوده است.

چشمه ابیانه | نغمه حیات در رگ های روستا

چشمه های جوشانی که از دل کوهستان سرچشمه می گیرند، رگ های حیات بخش روستای ابیانه هستند و طراوت و سرسبزی را به مزارع و باغ های این منطقه هدیه می دهند. چشمه رئیسون که در ارتفاعی بالاتر از آسیاب روستا قرار گرفته، سالیان دراز، آب آشامیدنی اهالی روستای ابیانه کاشان را تامین نموده است. مردم ابیانه معتقدند که آب این چشمه که از پای درخت زرشک جریان می یابد، خاصیتی شگفت انگیز دارد و عمر انسان را طولانی تر می نماید! در غرب روستا نیز چشمه دو آبی به عنوان مهم ترین منبع آب ابیانه شناخته می شود و در تمام طول سال نیز جریان دارد.

علاوه بر این دو چشمه مشهور، ابیانه چشمه های پربرکت دیگری نیز دارد. پاشت لیل، پال هَمُون بالا، قنات یا چشمه تاردر، پال همون هره، وشاسیدرا، په کی جا، چشمه کرشک، پاش یووینگا، پی قستان و چشمه هینزا از دیگر چشمه های جوشانی هستند که در گوشه و کنار این روستا خودنمایی می نمایند.

بقعه شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی (ع) | بارگاه شاهزادگان نور

در قسمت شرقی روستا، در محله ای به نام هرده، آرامگاهی متعلق به دو تن از بچه ها امام موسی بن جعفر (ع)، شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی (ع) واقع شده است. معماری این بارگاه، با ظرافت و زیبایی خاصی طراحی شده و از سایر بناهای روستا متمایز است. در سال 1386 نیز بازسازیی هنرمندانه روی آن صورت گرفت و شکوه و جلال دوباره ای به این زیارتگاه بخشیده شد.

در رواق حرم، کتیبه هایی به چشم می خورند که در گذر زمان، بازسازی شده اند. در ایوان جنوبی امامزاده، منبری قدیمی از جنس چوب واقع شده است که به تپه جنوبی روستا مشرف است. در حیاط مرکزی این زیارتگاه نیز آبنمای بزرگی وجود دارد که زیبایی دوچندانی را به این فضای عرفانی بخشیده است.

مسجد جامع ابیانه | مشهور به مسجد میان ده

مسجد جامع ابیانه یا همان مسجد میان ده، یکی از مساجد تاریخی این روستا است. این مسجد از دو شبستان مجزا تشکیل شده است. شبستان قدیمی مسجد، با کف چوبی و درب کوتاه، شما را به سفری در گذر زمان می برد. در بخش جنوبی شبستان، محراب چوبی نفیس مسجد واقع شده است که با ظرافت تمام تراشیده شده است. قدمت این محراب به سال 477 هجری قمری برمی شود و تزیینات و بعلاوه حجاری گل و بته، هر بیننده ای را شیفته خود می نماید.

منبری چوبی در مسجد جامع ابیانه وجود دارد که قدمت آن حتی از محراب نیز بیشتر است و به سال 466 هجری قمری و دوران سلجوقیان برمی شود. شبستان نو نیز به میزان شبستان قدیمی مجذوب کننده و دیدنی است. این شبستان دارای سالنی بزرگ با نورگیری در قسمت میانی محوطه است. سرستون های کنده کاری شده و تزیینات چوبی سقف، زیبایی دو چندانی به این مسجد افزوده اند.

مسجد حاجتگاه | مسجدی به قدمت 400 سال

مسجد حاجتگاه روستای ابیانه کاشان، در کنار قبرستان قدیمی روستا قرار گرفته و آرامش و معنویت خاصی را به ارمغان آورده است. در واقع معماری خاص مسجد حاجتگاه، هر گردشگری را مجذوب خود می نماید. نمای این مسجد از آجر است و پنجره های مشبک هلالی دارد که نور را به داخل مسجد راهنمایی می نمایند و فضایی عرفانی و دلنشین را به وجود می آورند.

سردر مسجد، تاریخ 953 هجری قمری حک شده است. این تاریخ، مصادف با دوران حکومت شاه طهماسب اول صفوی است و نشان از قدمت و اصالت این جاذبه مقدس دارد. در جلوی مسجد نیز تختگاهی با نام تخت مزگه وجود دارد. این تختگاه به وسیله ماشاالله خان، یکی از یاغیان منطقه ساخته شده است.

مسجد یوسمون | مسجد دو طبقه

مسجد یوسمون روستای ابیانه، بنایی مربوط به 700 سال پیش است. این مسجد دارای 2 طبقه است که در طبقه بالای آن، علم محله یوسمون قرار گرفته است. این علم در مراسم عزاداری ائمه استفاده می شود و نماد ارادت به اهل بیت (ع) است. در گذشته، خانواده های محله یوسمون برای حضور در مراسم مذهبی مانند روضه خوانی، جای مخصوصی داشتند. این جایگاه ها نیز به صورت موروثی به نسل های بعدی منتقل می شدند.

مسجد پرزله | مسجدی به جا مانده از دوران ایلخانی

مسجد پرزله ابیانه، قدمتی 700 ساله دارد و دارای 2 طبقه مجزا است؛ در واقع دو دوره تاریخی را به هم پیوند داده است. دو در ورودی مجزای این مسجد، دو مسیر جداگانه را به این جاذبه تاریخی باز می نمایند. بر فراز در ورودی شرقی، تاریخ 701 هجری قمری حک شده است. این تاریخ، قدمت این مسجد را به دوران ایلخانیان نسبت می دهد. در مقابل، در ورودی غربی، سالی دیگر را روایت می نماید. تاریخ 1058 هجری قمری بر فراز آن در، نقش بسته و نشان از دوران حکومت شاه اسماعیل صفوی دارد. این دو در، گذر زمان را به تصویر می کشند.

زمزمه های نیایش در دیگر مساجد ابیانه

روستای ابیانه کاشان، علاوه بر مساجدی که نام بردیم، مساجد دیگری هم دارد. مسجد پالیزه و آب انبار، یادگاران دوره صفوی، در سال 1384 هجری شمسی، به عنوان میراثی گران بها در لیست آثار ملی ایران ثبت شده اند. مسجد پنجه علی نیز از مساجد نوتر ابیانه است که در محله زیارتگاه واقع شده است. مسجد دم دروازه در محله بالا، حکایتی دیگر از تاریخ ابیانه را روایت می نماید. این مسجد در گذشته، مکانی برای نگهداری اجساد تا روز دفن بوده است. مسجد سرچشمه در محله هرده، مسجد چهل انگشت در محله خانقاه و مسجد سرقنات برقه در پایین ده نیز از دیگر مساجد این روستای زیبا هستند.

موزه مردم شناسی | گنجینه ای از خاطرات روستای ابیانه

موزه مردم شناسی ابیانه، در سال 1384 هجری شمسی تاسیس شد. این موزه در بنای قدیمی آزمایشگاه دبیرستان و مهدکودک ابیانه برپا شده و پس از بازسازی و بازسازی، به گنجینه ای از اشیای نفیس و ارزشمند تبدیل شده است. نسخ قدیمی، ظروف پخت و پز، وسایل کشاورزی، پوشاک سنتی و… گوشه ای از اشیایی هستند که در این موزه نگهداری می شوند. موزه مردم شناسی ابیانه، فرصتی برای درک عمیق تر هویت و اصالت این روستای سرخ و اهالی آن است.

خانقاه های ابیانه | راز و احتیاج در پناه صوفیان

خانقاه های ابیانه، نه تنها محلی برای زندگی و گردهمایی صوفیان و سالکان طریق عشق بوده اند، بلکه در تابستان ها نیز به عنوان محل استراحت شاهان صفوی، مورد استفاده قرار می گرفتند. یکی از این خانقاه های مشهور، در محله پس خانقاه قرار گرفته است. این خانقاه در دوره شاه عباس صفوی ساخته شده و شامل بنایی سه طبقه با نمای آجری است. خانقاه اشرفه نیز از دیگر جاذبه های مجذوب کننده ابیانه است. تزیینات خوشنویسی روی دیوارهای این خانقاه، جلوه ای خاص به آن بخشیده اند.

کاروانسراها و شترخانه های ابیانه | در گذرگاه کاروان ها

دو کاروانسرای بزرگ، یکی در نزدیکی محل فعلی بانک و دیگری در غرب روستا، زمانی پناهگاه کاروان ها و مسافران خسته و تازه از راه رسیده بودند. حیاط های وسیع، اتاق های متعدد و اصطبل های بزرگ، حکایت از رونق و رفت و آمد در این کاروانسراها دارند. شترخانه ها، دیگر یاران همیشگی کاروان ها نیز در ابیانه کم نبودند.

این بناهای بزرگ با سقف های بلند، محل استراحت شترها و مسافران بوده اند. ثروتمندان ابیانه، صاحب این شترخانه ها بودند و برخی از آن ها، این مکان ها را برای ثواب به رایگان در اختیار کاروان ها می گذاشتند. خانه جعفره یا شترخون جعفره، با معماری خاص خود، هنوز هم پابرجا است. شترخون مظفره، شترخون شیرازی و شترخون تقی میر شاه علی معروف به خانه حقیقی، از دیگر شترخانه های ابیانه هستند.

آب انبار | گنجینه های زیرزمینی ابیانه

آب انبارها مکان هایی برای ذخیره آب در منطقه ها خشک و کویری بوده اند. روستای ابیانه کاشان نیز، چون جزو این منطقه ها به شمار میرود، دارای آب انبار بوده و 4 آب انبار دارد؛ آب انبار میان ده، در محله میان ده که قدمت آن 100 سال است، آب انبار پُرزله در محله بالا ده، آب انبار پالیزه در محله یوسمون و پَس باغچه یا پَ باغچه در محله یسمون، از جمله آن ها هستند. البته سال ها است که دیگر از این آب انبارها، استفاده نمی شود.

قلعه های ابیانه | پناهگاهی امن در کویر

در گذشته، سه قلعه راسخ در روستای ابیانه وجود داشته که به عنوان محلی امن در برابر یاغی ها و حملات آن ها بوده اند. در قسمت جنوب غرب ابیانه، تخت هامان یا قلعه پال هونه واقع شده است. قدمت این قلعه به 200 سال پیش برمی شود. نام تمام افرادی که در ساخت آن دست داشتند، در سند قلعه ذکر شده است.

در محله پل و در شمال غرب روستا، قلعه ای به نام پاله وجود دارد. در شمال شرق ابیانه و در محله هرده نیز قلعه ای به نام هرده ساخته شده است. مصالح این قلعه با دو قلعه دیگر روستا تفاوت دارد. در ساخت این قلعه از سنگ هایی بزرگ استفاده شده است؛ اما دو قلعه دیگر از خاک رس ساخته شده اند. دیواره های هرده با ضخامت یک متر و ارتفاعی حدود 4 الی 5 متر، صلابت این قلعه را به نمایش می گذارند.

قبرستان قدیمی روستا | راز و احتیاج در سکوت ابدی

قبرستان قدیمی روستای ابیانه کاشان، محلی برای راز و احتیاج با عزیزانی است که به سفری ابدی رفته اند. سنگ قبرهای مثلثی شکل این قبرستان، هر کدام حکایتی از زندگی و مرگ دارند. نام، تاریخ تولد و فوت و شاید هم چند بیت شعر، تنها یادگاری است که از این مسافران به جای مانده است. اما نکته جالب توجه در این قبرستان، شیوه تعیین کردن متوفیان است. در اینجا، تصویر یک شانه روی سنگ قبر زنان حک شده است؛ گویی این شانه، نمادی از ظرافت و لطافت زنانه بوده است.

حمام های روستای ابیانه | مکانی برای پاکی و پاکیزگی

ابیانه دارای دو حمام است که اهالی روستا برای پاکی و پاکیزگی خود از آن ها استفاده می کردند. در طی سالیان گذشته، حمام محله پایین از بین رفته است؛ اما حمام محله بالا همچنان سالم است و استفاده می شود. امروزه هزینه تعمیرات و نگهداری این حمام از محل هزینه های عمومی ابیانه تامین می شود.

جالب است بگوییم در گذشته، هزینه استفاده از حمام برای هر گروهی متفاوت بوده است. مثلا خانم ها به ازای پول حمام، یک قرص نان به مسئول آنجا می دادند. افراد ساکن در ابیانه با پرداخت یک تومان از حمام استفاده می کردند و این در حالی بوده که غریبه ها باید هزینه بیشتری می پرداختند. پسران مجرد نیز تا قبل از ازدواج، هیچ پولی نمی پرداختند.

آسیاب های ابیانه | چرخش سنگ در گذر زمان

چرخش آسیاب، حکایت از کوشش و زحمت مردم این سرزمین دارد. در زبان محلی ابیانه، به آسیاب، آره می گفتند. آره میون، آره هره و آره داریون، سه آسیاب روستای ابیانه به حساب می آمدند که در قسمت غربی روستا و در امتداد رودخانه ساخته شده بودند. انتخاب آسیابان نیز از چالش های پیش روی این مردم بوده است؛ در واقع فرد منتخب، باید مورد اعتماد تمام افراد روستا باشد تا به این سمت انتخاب شود.

حسینیه های ابیانه | محل برگزاری آیین نخل گردانی

عشق و ارادت مردم این دیار به اهل بیت، فراتر از آن چیزی است که فکرش را می کنید. هر ساله حسینیه های روستای ابیانه کاشان، میزبان افرادی است که عزادار خاندان نبوت هستند. ابیانه دارای 3 حسینیه است. حسینیه محله بالا ده، یکی از حسینیه های خاص ابیانه است و نخل مراسم نخل گردانی در آنجا نگهداری می شود.

این نخل، نمادی از پیکر امام حسین (ع) است با شکوه و عظمت خاصی در میان کوچه پس کوچه های ابیانه گردانده می شود. حسینیه هِرِده نیز در نزدیکی زیارتگاه شاهزاده یحیی و شاهزاده عیسی (ع) است و نخل محله پایین ده نیز در آنجا واقع شده است. حسینیه حاجتگاه نیز نوترین حسینیه ابیانه به شمار میرود که در فاصله سال های 1372 تا 1375 در غرب روستا بنا شده است.

رستوران های نزدیک ابیانه | تجربه طعم اصیل غذای ابیانه

قطعا سفر به روستای ابیانه کاشان، بدون چشیدن مزه فوق العاده غذاهای این منطقه، کامل نخواهد شد. رستوران ها و غذاخوری های نزدیک به روستا، فرصتی عالی برای چشیدن طعم اصیل غذاهای ایرانی در فضایی سنتی و دلنشین فراهم نموده اند. در این رستوران ها، می توانید با توجه به علاقه و سلیقه خود، غذاهایی که دوست دارید را سفارش دهید و آن ها را نوش جان کنید. در ادامه، چند رستوران مطرح ابیانه را به اختصار به شما معرفی می کنیم.

  • سفره خانه سنتی دومیلون: این سفره خانه 140 متر با ابیانه فاصله دارد. ساعت کاری این رستوران شنبه تا آدینه از ساعت 9 صبح تا 12 شب است.
  • رستوران سنتی ویونه: این رستوران تا روستا 450 متر فاصله دارد. ساعات کاری رستوران ویونا، شنبه تا آدینه از ساعت 6 عصر تا 12 شب است.
  • رستوران ویونج: رستوران ویونج تا ابیانه، 500 متر فاصله دارد. ساعت کاری این رستوران در روزهای مختلف به این توضیح است؛ شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12 ظهر تا 6 عصر، پنجشنبه ها از ساعت 12 ظهر تا 6 عصر و ساعت 8 تا 10 شب و در نهایت، ساعت کاری ویونج در آدینه ها از ساعت 12 ظهر تا 6 عصر و 8 شب تا 10 شب است.
  • رستوران ویونا هتل: این هتل رستوران حدود 4 کیلومتر با ابیانه فاصله دارد. زمان تقریبی رسیدن به این رستوران با ماشین، 8 دقیقه است.
  • سفره خانه سنتی محمودی: فاصله این رستوران سنتی فوق العاده با ابیانه، حدود 5 کیلومتر است و به همین سبب، حدود 12 دقیقه تا ابیانه فاصله دارد. ساعت کاری آن نیز شنبه تا آدینه از ساعت 9 صبح تا 8 شب است.

ابیانه گردی و اقامت در برترین مکان ها

مسافران این خطه، می توانند در هتل هایی سنتی، مدرن، لوکس و ارزان ساکن شوند. برترین گزینه برای گردشگران ابیانه، اقامت در هتل کاشان یا خانه های تاریخی کاشان است. بسیاری از هتل های این منطقه، خدمات متنوعی مانند رستوران، کافی شاپ، استخر، سونا، جکوزی، سالن بدنسازی و خدمات اسپا را به مهمانان خود ارائه می دهند؛ پس با خیال راحت، می توانید از بین آن ها انتخاب کنید. نزدیک ترین مکان های اقامتی به روستای ابیانه کاشان، به توضیح زیر هستند.

  • هتل ابیانه: این هتل سه ستاره در شهرستان نطنز، در نزدیکی روستای ابیانه قرار گرفته است. فاصله آن ابیانه، حدود 600 متر است.
  • هتل آپارتمان یادگار پدری:این هتل آپارتمان نیز در نزدیکی ابیانه و فاصله آن تا روستا، حدود 700 متر است.
  • هتل ویونا:هتل سه ستاره ویونا کاشان در 70 کیلومتری جنوب شرق شهر کاشان است و حدود 4.5 کیلومتر تا ابیانه فاصله دارد.
  • اقامتگاه بوم گردی یوسمون: اقامتگاه بوم گردی یوسمون، خانه ای 150 ساله است که پس از بازسازی، به عنوان اقامتگاهی سنتی برای گردشگران ابیانه و شهرهای اطراف به شمار میرود. فاصله این اقامتگاه تا روستای ابیانه کاشان، حدود 5 کیلومتر است.

سرگرمی و گشت و گذار در روستای ابیانه

قدم زدن در کوچه پس کوچه های ابیانه، برترین سرگرمی برای گردشگرانی است که به قصد فرار از شهر و شلوغی های آن، به این منطقه سفر نموده اند. هر گوشه از ابیانه، برترین سوژه برای ثبت در قاب دوربین است. اگر اهل کوه و کوهنوردی هستید، پس قله های اطراف ابیانه مقصدی مناسب برای شما است. با اجاره لباس های سنتی ابیانه و عکاسی با آن ها نیز می توانید خاطراتی مجذوب کننده برای خودتان بسازید. تورهایی که به وسیله مردم محلی برگزار می شوند نیز فرصتی مناسب برای آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم این منطقه هستند.

سوغات ابیانه | هدیه ای خاص و ماندگار

لواشک های طبیعی، سیب، گردو، بادام و آلو از سوغات خوردنی ابیانه هستند. البته سوغات کاشان و ابیانه، فقط خوراکی نیست؛ در ابیانه که قدم می زنید، مقابل هر خانه، بساطی از سوغاتی های رنگارنگ پهن شده است. صنایع دستی مانند زیورآلات دست ساز، قالی، آویزهای تزیینی دیواری و گیوه نیز از یادگاری های ارزشمند اهالی این روستا برای مسافران هستند.

برترین زمان سفر به روستای ابیانه کاشان

برترین زمان سفر به روستای ابیانه، بستگی به سلیقه شما دارد. اگر آب و هوای خنک و مطبوع را برای سفر دوست دارید، پس از اردیبهشت ماه تا خرداد و از مهر تا آبان باید به آنجا بروید. در این فصول، هوا نه گرم است و نه سرد و می توانید از پیاده روی در طبیعت و گشت و گذار در روستا لذت ببرید. فصل گلاب گیری کاشان نیز بهار است. سفر در این فصل هم مجذوب کنندهیت های خاص خودش را دارد.

اگر دوست دارید در جشنواره ها و جشن های محلی شرکت کنید، از تیرماه تا شهریورماه، برترین زمان برای سفر به ابیانه است. در این فصل ها، جشنواره های مختلفی مانند جشنواره گردو و جشنواره انار در این روستا برگزار می شوند. زمستان های ابیانه نیز مانند فصل های دیگر آن زیبا است. اگر به برف و برف بازی علاقه دارید و عاشق طبیعت در زمستان هستید، پس زمستان روستای ابیانه را به هیچ عنوان از دست ندهید.

سفر به روستای ابیانه کاشان و لمس زیبایی ها

سفر به روستای ابیانه کاشان به خاتمه رسید. در این مطلب، شما را با روستای ابیانه آشنا شدیم و از تک تک کوچه های آن عبور کردیم، شما را به جاهای گردشگری ابیانه بردیم و از زیبایی های این جاذبه های گردشگری سخن گفتیم. پس از آن، هر آنچه که برای سفر به این سرزمین منحصربه فرد باید بدانید، از هتل، رستوران و سوغات گرفته تا فواصل آن با شهرهای اطراف را بیان کردیم. اگر تا به امروز به این روستای سرسبز و خاص سفر نموده اید، تجربه خود را با ما و دیگر افرادی که قصد سفر به آنجا را دارند، به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول درباره روستای ابیانه کاشان

سوغات ابیانه چیست؟

گلیم و قالیچه، گیوه، جاجیم، سبدهای حصیری، زیورآلات دست ساز، سفال، چرم، لواشک، پنیر، کره، ماست، گردو، بادام، سیب، آلو، عسل، عرقیات گیاهی و گیاهان دارویی چون دُرمَنه، خاکشیر و کتیرا سوغات این روستا هستند. لباس محلی مردم ابیانه نیز از جمله سوغات خاص این روستا محسوب می شود.

ابیانه کجاست؟

روستای ابیانه در بخش مرکزی شهرستان نطنز، از توابع استان اصفهان واقع شده است.

روستای تاریخی ابیانه چه ویژگی هایی دارد؟

معماری پلکانی، رنگ قرمز خانه ها و پوشش سنتی، آداب و رسوم غنی و زبان لکی و تاتی از ویژگی های شاخص روستای ابیانه و مردمان آن هستند.

جاهای دیدنی ابیانه کدامند؟

مسجد جامع، آتشکده، حمام قدیمی، قلعه ها، چشمه ها و رودها، امامزاده ها و موزه مردم شناسی، تعدادی از جاهای دیدنی ابیانه هستند.

لباس محلی ابیانه چه ویژگی هایی دارد؟

لباس زنان متشکل از پیراهن، شلیته، یل، روسری، سربند، عرقچین و چادرشب و لباس مردان نیز متشکل از پیراهن، شلوار، جلیقه و کلاه است. سفید، آبی، قهوه ای و سیاه نیز رنگ های غالب در پوشش مردم ابیانه هستند. جنس لباس های ابیانه، پشم، پنبه و ابریشم است.

برترین زمان سفر به ابیانه کدام فصل است؟

هر 4 فصل این روستا، زیبا و دیدنی است؛ اما اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد، اوایل مهر و اوایل آذر، برترین زمان برای سفر به ابیانه از نظر آب و هوا و خلوت بودن هستند.

منبع: فلای تودی
انتشار: 5 خرداد 1403 بروزرسانی: 5 خرداد 1403 گردآورنده: zarringraph.ir شناسه مطلب: 1496

به "روستای ابیانه کاشان ، سرزمین خاک سرخ!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روستای ابیانه کاشان ، سرزمین خاک سرخ!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید