طرز تهیه خورش شش انداز و انواع آن؛ غذای ساده و مقوی ایرانی

به گزارش زرین گراف، شش انداز از آن دست غذاهای گیاهی و بدون گوشت ایرانی است که در منطقه ها مختلف کشور از جمله گیلان، شیراز و زنجان به شکل های مختلفی طبخ می گردد.

طرز تهیه خورش شش انداز و انواع آن؛ غذای ساده و مقوی ایرانی

شش انداز یکی از غذاهای سنتی ایرانی است که در چندین منطقه از کشور از جمله گیلان، شیراز و زنجان تهیه می گردد؛ هرچند از نظر نوع مواد اولیه و نحوه طبخ تفاوت هایی با یکدیگر دارند. ضمن اینکه انواع شش انداز را می توان برحسب سلیقه و ذائقه با نان یا برنج میل کرد.

جالب است بدانید، شش انداز از غذاهای ویژه چهارشنبه سوری و عید نوروز به شمار می رود که به علت طبع گرم، در روزهای سرد زمستان تهیه می گردد. برای آشنایی با طرز تهیه سه نوع شش انداز خوشمزه با ما همراه باشید.

طرز تهیه انواع شش انداز:

  • طرز تهیه شش انداز گیلانی
  • طرز تهیه شش انداز شیرازی
  • طرز تهیه شش انداز زنجانی
  • طعم خورش شش انداز

شش انداز گیلانی

مواد لازم برای 5 نفر:

  • 5 عدد بادمجان قلمی
  • 300 گرم مغز گردو
  • 2 قاشق غذاخوری رب انار ترش
  • یک عدد پیاز
  • زردچوبه، نمک، فلفل و دارچین به اندازه لازم

طرز تهیه شش انداز گیلانی

1. پیاز نگینی خردشده را در مقداری روغن تفت دهید تا کمی نرم گردد.

2. مغز گردو را چرخ کنید یا با آسیاب به حالت کاملا پودر درآورید و درست مثل تهیه فسنجان، آن را همراه پیاز برای چند دقیقه تفت دهید.

3. در ادامه زردچوبه، فلفل و دارچین را در آن بریزید و پس از تفتی مختصر، دو تا سه پیمانه آب در آن بریزید. وقتی آب جوش آمد، حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا خورش به تدریج روغن بیندازد.

4. وقتی گردو روغن انداخت، رب انار را اضافه کنید و بگذارید برای نیم ساعت دیگر قل بزند.

5. بادمجان ها را پوست بگیرید و به صورت مربعی ریز خرد کنید. بعد آن ها را برای حدود 30 دقیقه در مقداری آب و نمک قرار دهید تا تلخی بادمجان ها گرفته گردد.

6. بادمجان ها را آبکش نموده و آن ها را خشک کنید و سپس در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی خوش رنگ شوند.

7. در این مرحله می توانید بادمجان سرخ شده را در خورش بریزید.

8. اجازه دهید تا خورش به آرامی جا بیفتد.

9. این غذا تقریبا در مدت زمان 60 تا 70 دقیقه حاضر می گردد و در مدتی کوتاه می توانید خورش مجلسی و بسیار لذیذی داشته باشید.

نکته های تهیه شش انداز گیلانی

  • برای اینکه شش انداز بادمجان حسابی روغن بیندازد، چند تکه یخ در آن بریزید. این روش باعث واردشدن شوک به گردوها می گردد و روغن بیشتری از خود پس می دهد.
  • در کنار رب انار می توانید از رب آلوچه و رب گوجه فرنگی نیز بهره ببرید.

شش انداز شیرازی

شش انداز شیرازی نه تنها به عنوان یک خورش، بلکه برای صبحانه نیز میل می گردد. مواد اصلی این غذا را هویج و تخم مرغ تشکیل می دهند که برای سلامت بدن بسیار مفید هستند.

مواد لازم برای 4 تا 5 نفر:

  • نیم کیلو هویج
  • یک عدد پیاز
  • 4 عدد تخم مرغ
  • 5 قاشق غذاخوری آب نارنج
  • یک قاشق غذاخوری کره
  • یک قاشق غذاخوری شکر
  • نمک و فلفل به اندازه لازم

طرز تهیه شش انداز شیرازی

1. پیاز نگینی خرد شده را در مقداری روغن تفت دهید تا کاملا طلایی و نرم گردد.

2. هویج رنده شده را به آن اضافه کنید و پس از اینکه کمی تفت دادید، در ظرف را قرار دهید تا هویج بپزد.

3. پس از پخته شدن هویج، آب اضافی آن کشیده می گردد و حالا می توانید شکر را اضافه کنید و هم بزنید تا مواد با شکر تفت بخورند.

4. در این مرحله نوبت به افزودن کره و آب نارنج، نمک و فلفل به غذا می رسد.

5. در نهایت نیز تخم مرغ ها را در شش انداز بشکنید و در ظرف را بگذارید تا کاملا ببندند.

6. این غذای بسیار ساده و لذیذ در مدت زمان حدودا 20 دقیقه آماده می گردد.

شش انداز زنجانی

شش انداز زنجانی، خوراکی بسیار مقوی است که به خاگینه خرما شباهت دارد و اغلب در فصل سرد سال مصرف می گردد تا به واسطه طبع گرم و کالری بالایش، انرژی بدن را افزایش دهد. علاوه بر این، وجود کشمش و خرما که از منابع غنی خون سازی و آهن هستند، از فواید زیاد این غذا حکایت دارند.

مواد لازم برای 4 نفر:

  • نصف پیمانه خرما بدون هسته
  • یک عدد پیاز کوچک
  • یک پیمانه گردو
  • یک پیمانه کشمش پلویی
  • 4 عدد تخم مرغ
  • یک قاشق چای خوری دارچین
  • 30 گرم کره
  • نمک و فلفل به اندازه لازم

طرز تهیه شش انداز زنجانی

1. ابتدا پیاز را در کمی روغن تفت دهید و کنار بگذارید.

2. خرمای بدون هسته را خرد نموده یا به صورت نصفه بهره ببرید. سپس آن را در مخلوط کره و روغن تفت دهید تا نرم گردد؛ اما باید مرتب هم بزنید تا خرما نسوزد.

3. سپس گردو خردشده را اضافه کنید و در ظرف را بگذارید تا با شعله ملایم نرم گردد.

4. در این مرحله نوبت به افزودن پیازداغ، کشمش پلویی و دارچین است که باید همه مواد را خوب با هم مخلوط کنید.

5. در آخر نیز به ازای هر نفر، یک تخم مرغ در غذا بشکنید و آن را هم نزنید. بعضی افراد پس از پخت تخم مرغ، یک پیمانه شیره انگور و سرکه روی آن می ریزند که قطعا طعم متفاوتی پیدا می نماید.

6. این غذا تقریبا در عرض 20 دقیقه حاضر می گردد و می توانید آن را با نان یا برنج سرو کنید.

نکته های تهیه شش انداز زنجانی

  • در بعضی دستورهای آشپزی از گوشت چرخ نموده در شش انداز زنجانی استفاده می گردد. به این ترتیب که یک عدد پیاز رنده شده، زردچوبه، فلفل و نمک و 200 گرم گوشت چرخ نموده را با هم مخلوط و کاملا ورز دهید و به شکل کوفته قلقلی ریز در آورید. سپس آن ها را در مقداری روغن سرخ کنید و کنار بگذارید. در ادامه گردو، کشمش و پیاز را سرخ نموده و گوشت را اضافه کنید و سپس نصف پیمانه سرکه و مقداری روغن حیوانی را به مواد بیفزایید و مخلوط کنید. پنج عدد تخم مرغ را در کاسه ای جداگانه هم بزنید و بعد به مواد داخل تابه اضافه کنید تا همه جای تابه پخش گردد. وقتی تخم مرغ ها پخت، غذا را سرو کنید و در صورت تمایل مقداری شیره خرما روی آن بریزید و از طعمش لذت ببرید.
  • کشمش ها را با شعله ملایم و برای مدتی کوتاه تفت دهید تا باد نکنند.

طعم خورش شش انداز

شش انداز از آن دست غذاهای ساده، مقوی و بسیار خوشمزه ای است که امکان تهیه آن با کمترین مواد اولیه وجود دارد. از شش انداز گیلانی که ظاهر و طعمی شبیه به فسنجان دارد و رنگ وبوی آن هر کسی را مجذوب خود می نماید تا شش انداز زنجانی که به لطف وجود خرما، گردو، کشمش و تخم مرغ، بمب انرژی است و انرژی زیادی را نصیبتان می نماید، با مجموعه ای از غذاهای لذیذ و سالم روبه رو هستید که باید آن ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

شش انداز شیرازی نیز که شاید اسمش کمتر به گوشتان خورده باشد، غذایی متفاوت و مجذوب کننده است و قطعا اگر یک بار امتحان کنید، هوادار آن خواهید شد.

در صورتی که در پی غذایی گیاهی و بدون گوشت هستید، شش انداز می تواند خواسته شما را برآورده کند. پس چنانچه برای تهیه این غذا ترغیب شده اید، حتما از فرایند آشپزی خود عکاسی کنید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس هایتان را برای ما ارسال کنید. علاوه بر این، اگر تا به امروز این غذا را میل نموده اید یا در طبخ آن مهارت دارید، می توانید در پایین این مقاله از خبرنگاران از نظر و تجربه خود برای مخاطبان ما بگویید.

منبع: کجارو / irancook.ir / cookpad.com
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: zarringraph.ir شناسه مطلب: 1223

به "طرز تهیه خورش شش انداز و انواع آن؛ غذای ساده و مقوی ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه خورش شش انداز و انواع آن؛ غذای ساده و مقوی ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید