مواد غذایی برای تقویت حافظه از نظر طب اسلامی، سنتی و مدرن کدامند؟
به گزارش زرین گراف، برای داشتن تمرکز و ادراکی قوی، باید علاوه بر غذای روح که به گفته آندره موروا برای هر کسی باید مطابق با اشتهای اندیشه آن باشد، غذای جسم نیز باید مناسب و متناسب باشد تا بتوان روح را نیز پروراند. در این میان بحث مواد غذایی برای تقویت حافظه داغ بوده و هر کسی دوست دارد بداند که چه مواد غذایی را باید برای این منظور استفاده کند.
اما رژیم غذایی سالم می تواند میزان تمرکز و درک شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد؛ از این رو در این مطلب به معرفی خوراک و اعمال مناسب برای تقویت حافظه از منظر طب اسلامی، سنتی پرداخته و در آخر به معرفی 12 ماده غذایی مناسب برای افزایش قدرت حافظه در علم مدرن می پردازیم.
تقویت حافظه با طب اسلامی
موارد زیر برای افزایش حافظه، در طب اسلامی بسیار توصیه شده است.
- حجامت کردن
- خوردن عسل
- خوردن کرفس
- روزه دریافت
- خوردن کندر و جویدن
- خوردن سرکه طبیعی
- خوردن انار با شحم آن
- خوردن گوشت گردن گوسفند
- خوردن حلوا
- خوردن عدس
- خوردن به
- خوردن انجیر
- مسواک زدن چوب اراک و زیتون
- مسواک زدن به صورت ناشتا با آسیاب شده نرم ترکیب یک مثقال هلیله زرد، یک مثقال عاقر قرحا (نوعی گیاه) و دو مثقال خردل
- خوردن سه تکه زنجبیل به همراه عسل
- ناشتا خوردن 21 عدد مویز (خواص مویز بی نظیر است!)
- خوردن آسیاب شده کندر نر و میخک؛ هر روز یک قاشق چایخوری
- دعای مطالعه
- خواندن آیت الکرسی
- خواندن و نوشتن دعاهای حفظ
- نوشتن سوره یس با گلاب و زعفران و خوردن هر روز یک بار آبش؛ تا 7 روز (هرچه می شنوید حفظ می کنید و عزیز می شوید.)
- مصرف متعادل مختصر گرمی جات و ادویه در طبایع سرد (بلغمی مزاج ها) نظیر دارچین- عسل- خرما- شیره انگور- مویز- زنجبیل- آجیل های خام و …
موارد مضر
- نوشیدن آب یخ- یبوست (درمان های خانگی یبوست را بیاموزید!)- سر پا غذا خوردن - مصرف زیاد شکر سفید و نوشابه - پفک - سس مایونز و سوسیس کالباس و پیتزا (این موارد باعث کاهش حافظه می شوند)
خوراکی های تقویت کننده حافظه در طب سنتی
برخی خوراکی ها در سفره های ما بسیار کمرنگ شده است. موادی چون ماش، به، زردک و جو که همه این ها در تقویت حافظه مؤثر هستند. استفاده از چای سنتی، چای سبز و قهوه نیز در تقویت حافظه مؤثر است. همچنین خوراکی ها و مواد غذایی مانند توت، زغال اخته، انگور، مرکبات، اسفناج، هویج، کلم بروکلی، موز، مویز، گوجه فرنگی، نارگیل، گردو، عسل، عناب، تخم مرغ، ماهی و سیب زمینی در تقویت حافظه نقش چشم گیری دارند.
علاوه بر این ها تهیه معجونی از عسل، زعفران و سعد کوفی نیز برای تقویت حافظه مؤثر است. تهیه معجونی از بادام پوست گرفته شده، عسل و کمی آب جوش نیز سبب تقویت حافظه، استحکام استخوان و درمان کم خونی می شود.
بیشتر بدانید: 11 مورد از خواص سعد کوفی
مواد غذایی برای تقویت حافظه
از نظر طب مدرن نیز مواد مغذی مناسب که به تقویت مغز شما کمک می کند، بیشتر در مواد غذایی زیر یافت می شود. در زیر 5 ماده مغذی برتر ذکر شده که باید آن ها را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا مطمئن شوید مغزتان سالم می ماند.
1. گوجه فرنگی
گوجه فرنگی پر از لیکوپن، یک آنتی اکسیدان است که به محافظت در برابر صدمات رادیکال آزاد کمک می کند. صدمات رادیکال آزاد نیز بیشتر در بیماران زوال عقل دیده می شود.
2. شکلات سیاه
وقتی صحبت از شکلات برای تقویت حافظه می شود، هر چه تیره تر باشند بهتر است؛ پس سعی کنید شکلات مصرفی شما حداقل 70٪ کاکائو داشته باشد. شکلات سیاه سرشار از آنتی اکسیدان های فلاوانول است که جریان خون به مغز را افزایش داده و سلول های مغزی را در برابر پیری محافظت می کند.
3. دانه کدو تنبل
گفته می شود که مصرف دانه کدو تنبل به تقویت حافظه و روحیه کمک می کند. دانه کدو تنبل غنی تر از بسکمک از دانه های دیگر است، این دانه ماده معدنی ارزشمندی برای تقویت حافظه و مهارت های فکر کردن فراهم می کند. این دانه های کوچک مملو از منیزیم، ویتامین های گروه B و تریپتوفان (عامل ایجاد سروتونین شیمیایی، برای داشتن روحیه ای خوب) هستند.
4. کلم بروکلی
در حالی که تمام سبزیجات سبز، حاوی آنتی اکسیدان ها و ویتامین C بسیار غنی هستند، خواص کلم بروکلی حتی در بین این گزینه های سالم نیز این سبزی را متمایز می کند.
از آنجا که مغز شما از سوخت زیادی استفاده می کند (تنها 3٪ از وزن بدن شما است، اما تا 17٪ از انرژی شما را مصرف می کند)، در برابر آسیب های رادیکال آزاد آسیب پذیرتر است و آنتی اکسیدان ها به از بین بردن این تهدید کمک می کنند.
پس کلم بروکلی مملو از آنتی اکسیدان ها، به عنوان یک مبارز قدرتمند سرطان شناخته می شود. همچنین این ماده سرشار از ویتامین K است که به منظور تقویت کننده عملکرد عقلی شناخته می شود.
5. سویا
سویا به همراه بسکمک از غذاهای کامل دیگر که در اینجا به آن ها اشاره شد، پر از پروتئین است که باعث هدایت انتقال دهنده های عصبی مرتبط با حافظه می شود.
پروتئین سویای ایزوله، نوعی پروتئین غلیظ است که به شکل پودر، مایع یا مکمل موجود است. این ماده برای بهبود حافظه و انعطاف پذیری ذهنی بسیار با ارزش است، بنابراین شیر سویا را روی غلات خود بریزید و از مزایای آن استفاده کنید.
6. سبزیجات با برگ سبز
این یک واقعیت غیرقابل انکار است که سبزیجات با برگ سبز برای همه ما خوب است. این مواد حاوی آنتی اکسیدان و کاروتنوئید هستند و هر دو این عناصر وظیفه تقویت حافظه شما را بر عهده دارند. سبزیجات سبز سرشار از اسیدفولیک هستند که به کاهش استرس کمک می کند و افسردگی را از بین می برد؛ همچنین به تقویت توانایی حفظ کردن مطالب توسط دانش آموزان کمک می کنند. این سبزیجات ویتامین های B زیادی دارند که به بهبود حافظه و تمرکز شما کمک می کنند. بدون تردید سبزیجات سبز مانند کلم بروکلی، اسفناج، کلم و غیره، به بهبود سلامت روانی شما کمک می کنند و باید توسط هر دانش آموز به طور مداوم مصرف شوند!
7. تخم مرغ
تخم مرغ ممکن است در به تأخیر انداختن کوچک شدن مغز کمک کند. برخی ویتامین های گروه B - B6، B12 و اسیدفولیک شناخته شده اند که سطح ترکیبی به نام هموسیستئین در خون را کاهش می دهند. افزایش سطح هموسیستئین با افزایش خطر سکته مغزی، اختلال زول عقل و آلزایمر همراه است. مطالعه ای بر روی گروهی از بیماران سالخورده با اختلال خفیف زوال عقل نشان داد که پس از دو سال مداخله با دوزهای بالای B6، B12 و اسید فولیک، انقباض مغز در مقایسه با زیر مجموعه ای که تحت درمان با دارونما قرار گرفته بود، به میزان قابل توجهی کمتر بود. غذاهای غنی از ویتامین B مانند تخم مرغ، مرغ، ماهی و سبزیجات برگدار را در سبد غذای خود قرار دهید.
8. آووکادو
آووکادو منبعی از چربی های اشباع نشده سالمی است که مغز را پشتیبانی می کند. از طرفی ممکن است فشار خون بالا با زوال عقل و ضعف حافظه مرتبط باشد. در این میان مصرف آووکادو یکی از راه های کاهش فشار خون است. بنابراین، آووکادو با کاهش فشار خون بالا، خطر زوال عقل را کاهش می دهد.
منابع دیگر چربی های اشباع نشده سالم شامل موارد زیر هستند:
- بادام؛ بادام درختی و بادام زمینی
- دانه کتان
- دانه چیا
- روغن های سویا، آفتابگردان و کلزا
- گردو و آجیل برزیلی
- ماهی
9. چای سبز و چای سیاه
مطالعات نشان داده است که چای سبز و سیاه از تجزیه استیل کولین جلوگیری می کند. (یک ماده شیمیایی مهم که با تقویت حافظه مرتبط است و فقدان آن باعث بیماری آلزایمر می شود.)
به نظر می رسد که هر دو چای روی بیماری آلزایمر تأثیر یکسانی دارند؛ اما چای سبز پیشروتر است. زیرا اثرات آن یک هفته کامل در بدن می ماند، در مقابل چای سیاه که اثرات آن فقط یک روز به طول می انجامد!
10. بلوبری
در مطالعاتی در دانشگاه Tuffs نشان داده شد که افرادی که روزانه یک مشت زغال اخته مصرف می کنند، از حافظه بهتری بهرمند می شوند. همچنین در مقایسه با سایر میوه ها و سبزیجات، مشخص شد که زغال اخته دارای بیشترین مقدار آنتی اکسیدان (بخصوص فلاونوئیدها) است، اما توت فرنگی، تمشک و توت سیاه نیز پر از فایده برای مغز هستند.
11. اهمیت ورزش
از قلم نیاندازید که در کنار یک رژیم غذایی سالم، ورزش به سالم نگه داشتن مغز ما کمک می کند. تحقیقات نشان می دهد که ورزش منظم عملکرد شناختی را بهبود بخشیده، فرایند پیری ذهنی را کند و به ما کمک می کند تا حافظه قوی تری داشته باشیم.
12. قرص های مکمل
اگرچه تحقیقات مرتبط با رژیم و زوال عقل هنوز در مراحل ابتدایی خود است، اما بین مواد مغذی و سلامت مغز چند رابطه مهم وجود دارد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و مغذی و متناسب، بهترین راه جلوگیری از بیماری های مغزی است.
اگر به هر دلیلی رژیم غذایی شما سالم و متعادل نیست، بهتر است از مولتی ویتامین، قرص های معدنی و یا قرص امگا 3 استفاده کنید تا در تأمین مواد ضروری بدنتان کمکتان کنند. البته اگر قصد مصرف مکمل دارید بهتر است این موضوع را با پزشک معالج خود یا یک متخصص در میان بگذارید.
جمع بندی
غذاهای ذکر شده در بالا ممکن است مواد غذایی مناسب برای تقویت حافظه باشند. برخی نیز ممکن است خطر سکته مغزی و بیماریهای عصبی وابسته به سن مانند آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهند. برخی از غذاها حاوی ترکیباتی مانند اسیدهای چرب سالم هستند که می توانند به بهبود ساختار سلول های مغزی به نام نورون کمک کنند. ترکیبات دیگر مانند قندها و چربی های اشباع نیز ممکن است به ساختار سلول های مغزی آسیب برسانند.
به طور کلی مواد غذایی برای تقویت حافظه و مغز حاوی یک یا چند مورد از موارد زیر هستند:
- آنتی اکسیدان ها، مانند فلاونوئیدها یا ویتامین E
- ویتامین های گروه B
- چربی های سالم
- اسیدهای چرب امگا
همچنین گذشته از تنظیم یک رژیم غذایی سالم، فرد می تواند از طریق موارد زیر عملکرد مغز خود را بهبود بخشد:
- زیاد یا کم غذا نخوردن
- خواب کافی
- هیدراته نگه داشتن بدن (نوشیدن کافی آب)
- به طور منظم ورزش کردن
- کاهش استرس از طریق یوگا، ذهن آگاهی یا مراقبه
- کاهش مصرف الکل
شما برای تقویت حافظه چه خوراکی هایی را امتحان کرده اید که برایتان موثر واقع شده است؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین از آنجایی که ورزش کردن نیز سهم زیادی در پویایی مغز و تقویت حافظه دارد، پیشنهاد می کنیم که اگر انگیزه کافی برای ورزش کردن ندارید، مقاله مفید 30 روش موثر در ایجاد انگیزه برای ورزش کردن را نیز در انگیزه بخوانید.
منبع: مجله انگیزه