زنگ خطر خشکسالی در سال 1400

به گزارش زرین گراف، به گزارش خبرنگاران، احد وظیفه با اشاره به شروع سال آبی تازه، اضافه کرد: برای فصل پاییز پیش رو خروجی بیشتر مدل های عددی پیش بینی فصلی، بیانگر در پیش بودن شرایط کم بارشی در پاییز است، که نه تنها ایران بلکه کشورهای شرق مدیترانه و خاورمیانه و حتی بعضی نواحی آسیای مرکزی را تا حدی در برخواهد گرفت.

زنگ خطر خشکسالی در سال 1400

شرایط بارندگی در مهر 1400

وی گفت: تقریبا تا 20 روز نخست مهرماه بارندگی تنها محدود به نوار شمالی کشور خواهد شد و سایر نقاط بدون بارش خواهند بود. در دهه سوم مهرماه ممکن است با نفوذ سامانه های بارشی روبرو شویم اما این بارش ها محدود به شمال و شمال غرب کشور است.

رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ادامه داد: بر اساس روال اقلیمی، رخداد بارش در عرض های جنوبی تر به ماه های بعد موکول می گردد و با نفوذ سامانه های بارشی به عرض های جنوبی تر بارندگی رخ می دهد.

کم بارشی در آبان سال جاری قطعی است

وظیفه اضافه نمود: همین طور احتمال کم بارشی در آبان ماه بسیار زیاد است و به تدریج در اواخر آذرماه احتمال تغییر شرایط به حالت شرایط نرمال و رخداد بارش در حد نرمال افزایش می یابد.

به گفته رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، پیش بینی های صادر شده از مدل های عددی و همین طور شاخص های دورپیوندی بیانگر آن است که در انتهای پاییز و ابتدای زمستان شرایط به بارندگی نرمال نزدیک می گردد و احتمال رخداد بارش های نرمال بیشتر از شرایط کم بارشی یا پربارش است.

وی با بیان اینکه احتمال رخداد شرایط نرمال و پربارش بسیار کمتر از احتمال وقوع کم بارشی است، توضیح داد: احتمال رخداد شرایط پربارش تقریبا بین صفر تا 10 درصد است.

دمای هوا در پاییر سال جاری بیش از نرمال است

رییس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی گفت: از نظر دما، برای پاییز تا ماه های ابتدایی زمستان پیش بینی دمای نسبی بیش از نرمال را داریم (حدود نیم تا یک درجه در کل کشور و بین یک تا 2 درجه در غرب و جنوب غرب کشور) و در زمستان احتمال کاهش و رسیدن به شرایط نرمال افزایش خواهد یافت که با افزایش احتمال رخداد بارش نرمال در فصل زمستان همخوان است.

وی در مورد تاثیر کم بارشی به خصوص پاییز سال جاری گفت: از سال آبی کم بارش وخشکسالی شدید وارد سال تازه آبی یا زراعی شدیم و حداقل در دو ماه اول پاییز با تداوم خشکسالی و کم بارشی روبرو هستیم؛ بنابراین تاثیرات جدی در کشت محصولات کشاورزی و کشت دیم و بعلاوه تامین آب برای کشت آبی یا حتی تامین آب شرب در بعضی شهرها و منطقه ها روستایی بخصوص در جنوب و نیمه شرقی کشور وجود دارد.

وظیفه درباره سال آبی که گذشت هم گفت: سال آبی 1399-1400 را با 39 درصد کم بارشی به انتها رساندیم و به طور کلی در میانگین کشوری حدود 92 میلیمتر کسرِ بارش نسبت به شرایط نرمال داریم. بارش نرمال و میانه در مساحت کشور در دهه گذشته حدود 235 میلیمتر است که در سال زراعی اخیر 143 میلیمتر در واحد سطح دریافت شد و کم بارشی شدیدی را تجربه کردیم.

وی گفت: در بعضی استان ها کم بارشی بسیار شدید است؛ برای مثال در استان کرمانشاه که سالانه حدود 480 میلیمتر بارش سالانه دریافت می نماید، 52 درصد از بارش سالانه را دریافت ننموده است. بنابراین کم بارشی و خشکسالی بسیار شدیدی در طول سال داشته است.

وظیفه گفت: بیشتر استان های جنوب غرب، غرب، شمال غرب، جنوب کشور، شرق و شمال شرق هم همین شرایط را داشتند؛ استان های شمال غرب و شمال کشور و نواحی مرکزی جنوب البرز شرایط نسبتا بهتری داشتند، اما به طور کلی وقوع خشکسالی در غالب نقاط کشور از نظر هواشناسی، هیدرولوژی و کشاورزی در درجه شدید تا بسیار شدید واقع شده است.

نتیجه کم بارشی ها در تابستانی که گذشت

وی درباره نتیجه کم بارشی ها در فصل تابستانی که گذشت، گفت: مشاهده کردید که انرژی برق آبی به شدت کاهش پیدا کرد که نتیجه کاهش بارش باران و برف و کاهش شدید دبیِ رودخانه ها بود و در اثر آن با توجه به ضرورت تامین احتیاج آبی در فصل گرم، حجم آب مخازن پشت سدها به شدت کاهش پیدا نموده است.

رییس مرکز ملی خشکسالی ادامه داد: در شرایطی وارد سال آبی تازه شده ایم که کم بارشی بسیار شدید در غالب نقاط کشور حکمفرماست و این شرایط به نوعی کشور را با چالش های خیلی جدی از نظر تامین آب شرب در بعضی شهرها روبرو نموده است.

به گفته وظیفه، این شرایط کشت پاییزه و به خصوص کشت آبی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و در بعضی نقاط شرایط بحرانی را ایجاد می نماید و با توجه به اینکه منابع زیر زمینی آب طی دهه های گذشته برای توسعه کشاورزی و سایر فعالیت های انسانی به طور بی سابقه ای مورد استفاده قرار گرفته و سطح آب آبخوان ها بسیار کاهش یافته، مسائل عدیده ای را از نظر تامین آب برای کشور ایجاد نموده است.

پاییز سال گذشته و دمای بیش از میانگین

وظیفه گفت: در پاییز سال قبل در انتهای پاییز و اوایل زمستان درجنوب غرب بارش ها بسیار سنگین و بیش از نرمال بود، اما در سایر نقاط کشور بین نرمال (معادل میانگین بلند مدت) و کمتر از نرمال بود و بخصوص نیمه شرقی کشور از ابتدای سال آبی گذشته زیر نرمال بود ولی از نظر دما شرایط در حد نرمال و به خصوص نیمه غربی کشور بیش از نرمال بود.

برف زمستان سال پیش 50 درصد زیر نرمال بود

وی ادامه داد: بارش برف ایران محدود به دو رشته کوه البرز در شمال و زاگرس در غرب است که برف زمستان سال پیش 50 درصد کمتر از نرمال بود، میانگین دمای کشور در فصل زمستان حدود 3.5 درجه بیش از نرمال بود. کم بارشی و بخصوص کمتر بودن برف نسبت به نرمال و بعلاوه بالاتر بودن دما باعث ذوب پیش از موعد برف و در نتیجه کاهش جدی دِبی یا آورد رودخانه ها در فصل گرم سال شد.

به گفته وظیفه بهار کم بارش سال 1400 در عملکرد ضعیف دیم زارها و مراتع بسیار تاثیر گذار بود و اثرات مخرب داشت و بر اثر کم بارشی فروردین گذشته که عمده بارش های فصل و بخصوص عرض های جنوبی و میانی کشور در این ماه رخ می دهد، اثرات خیلی جدی در کاهش عملکرد و برداشت محصولات کشاورزی گذاشت، اگر چه در کشت آبی خسارت کمتر بود ولی در کشت دیم، مراتع و چراگاه های سنتی عوارض خسارت بار و مخرب کم بارشی قابل توجه بود.

منبع: ایرنا

منبع: تجارت نیوز
انتشار: 14 مهر 1400 بروزرسانی: 14 مهر 1400 گردآورنده: zarringraph.ir شناسه مطلب: 1003

به "زنگ خطر خشکسالی در سال 1400" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زنگ خطر خشکسالی در سال 1400"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید