طرز تهیه باقلا قاتق گیلانی با ماهی شور؛ راز خوشمزه تر شدن آن
به گزارش زرین گراف، باقلا قاتق یک غذای محلی و محبوب گیلانی ها است. پر هوادار و هر شهری برای خود دستور پخت خودش را دارد. خیلی شبیه لوبیا سبز است. یک غذای محلی ساده و خوشمزه و همواره با کته سرو می گردد.
خصوصاً برنج، برنج ایرانی باشد. این خورشت گیلانی پایه اصلی آن باقلا و تخم مرغ و شوید است. اصولاً جزء عادات گیلانی های عزیز است که این خورشت همراه با ماهی شور سرو می گردد. ترش تره، میرزا قاسمی و باقلا قاتوق را همواره با ماهی دودی سرو می نمایند.
تنوع این غذاها در استان گیلان به وفور دیده می گردد. البته در رشت و گیلان بیشتر از سبزیجات محلی با طعم های متفاوت استفاده می نمایند و غذاهای معروف شمال، این سبزیجات محلی را دارا هستند.
این غذاهای محلی بیشتر گردشگران را جذب خود نموده اند. از انواع و اقسام غذاهای محلی پخت می نمایند و در رستوران ها از گردشگران پذیرایی می نمایند. در خبرنگاران بلاگ با طرز تهیه باقلا قاتوق آشنا شوید.
باقالی شمالی (باقالی کشاورزی) | 200 گرم |
شوید خشک | 3 قاشق غذاخوری |
سیر پوست کنده | 3 الی 4 حبه |
تخم مرغ | 3 عدد |
روغن | 3 قاشق غذاخوری |
آب | به مقدار لازم |
زردچوبه، نمک، فلفل سیاه | به مقدار دلخواه |
طرز تهیه باقلا قاتوق گیلانی
1- ابتدا باقالی حشک مازندرانی (به زبان گیلانی پاچا باقلا) را 3 الی 4 ساعت در آب خیس کنید، تا به راحتی بگردد پوست آن را جدا کرد. بعد از این که خیساندید پوست آن را جدا نموده و بشویید.
2- قابلمه ای را انتخاب نموده و روی حرارت قرار دهید و باقلاها را درون آن ریخته، نمک، فلفل، زردچوبه و شوید خشک را روی آن بریزید. حدود ده دقیقه باقلاها را درون روغن تفت دهید. درب قابلمه را بگذارید.
یک بوته سیر را پاک کنید. بشویید و بعد از شستن آن را خورد کنید و به مواد باقلا اضافه کنید و در درون روغن تفت بدهید.
3- در مرحله بعد مقداری آب اضافه کنید تا روی سطح مواد را بگیرد.
4- قابلمه را با کفگیر هم بزنید و درب قابلمه را بگذارید تا کاملاً بخار کند و پخته شوند. (دقت کنید به حدی پخته نگردد که باقالی له گردد).
5- در آخر تخم مرغ هایی را که آماده نموده بودید را در خورشت بشکنید و درب خورشت را بگذارید تا یک قل بخورد و تخم مرغ ها به اصطلاح ببندد.
چند نکته در تهیه باقلا قاتق:
- باید زمانی که تخم مرغ ها را در خورشت می شکنید به هیچ عنوان به هم نزنید . فقط کمی با قاشق زرده را با دقت تکان دهید تا به همان صورت درسته بسته گردد.
- برای پخت این خورشت به تعداد افراد می توانید تخم مرغ بشکنید.
- شما می توانید به جای شوید خشک از شوید تازه بهره ببرید. شوید تازه عطر و بوی خاص خودش را نیز دارد. البته سلیقه ای است. عده ای شوید خشک استفاده می نمایند برخی ها هم که شوید تازه در دسترس باشد استفاده دارند.
- شمالی های عزیز این خورشت را با کته و سیر ترشی و ماهی شور، زیتون پرورده سرو می نمایند.
پخت ماهی شور یا ماهی دودی
یک تکه ماهی شور را در کاسه ای قرار دهید و کنار بگذارید.
1- در این مرحله برنج را شسته داخل قابلمه ای بریزید و به مقدار یک بند انگشت آب روی آن ریخته ، نمک و روغن به آن اضافه کنید و برنج را با کفگیر هم بزنید و زمانی که آب به جوش آمد درب قابلمه را گذاشته و زیر شعله حرارت را کم کنید تا آب برنج به خورد آن برود.
برنج را دم کنید.
2- در این مرحله که برنج را خواستید دم کنید کاسه ماهی شور را که کنار گذاشته بودید را روی برنج قرار دهید و در دم کنی را بگذارید.
ماهی شور یا ماهی دودی را زمانی که کته را در دیس برای سرو کشیدید از ماهی شور بهره ببرید.
البته ماهی شور را کمی تکه و خرد کنید روی برنج به عنوان چاشنی بهره ببرید.
ماهی شور به عنوان چاشنی بجای نمک با خورش باقلا قاتق سرو می گردد.
منبع: اُکالا